niedziela, 14 października 2012

OCZYY

Składniki (na 12 gałek ocznych):

1 opakowanie budyniu waniliowego (85g/3oz)
12 okrągłych żelek (u mnie LifeSavers Gummies)
12 jelly beans, rodzynek lub innych małych drażetek aby zrobić źrenice
12 plastikowych jajek (użyłam mniejszych połówek)
1 puste opakowanie po jajkach

Wykonanie:

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostawić aby troszkę przestygł.
Plastikowe połówki jajek umieścić w pustym opakowaniu po jajkach.

W każdą żelkę włożyć jelly beans/rodzynkę.

Następnie umieścić je w połówkach jajek.


Każde jajko wypełnić budyniem - około 1 łyżka budyniu na jedną połówkę.


Tak przygotowane oczęta wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Przed planowanym serwowaniem wyjmujemy je z zamrażalnika, zostawiamy w temperaturze pokojowej na parę minut po czym delikatnie ściskamy aby oczko wyszło (można pomóc sobie łyżeczką lub widelcem ale ostrożnie aby go nie zniszczyć). Serwować odrazu lub włożyć do pojemnika i trzymać w zamrażalniku do dwóch dni.


2 komentarze: