sobota, 6 października 2012

Długi wpis o ciastach z jabuszek ;PP

W tym wpisie znów dam przepisy na dobre cosie z jabłek ;)
To coś jak seria o "czymś" czyli o jakimś składniki który przeważa w całym daniu, jest takim vipem :PP

Deser z jabłek - przepis na jabłka w cieście
Składniki:
- 3 dosyć twarde jabłka
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia. 
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka i jajka sporządź ciasto o konsystencji gęstej śmietany i osól je odrobinę. Jabłka dokładnie umyj i obierz cienko ze skórki. Specjalną łyżeczką do drążenia usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w plastry, które będą miały kształt krążków (grubość powinna wynosić około centymetra). Każdy krążek maczaj w przygotowanym cieście i smaż na złoty kolor. Następnie posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło jako deser lub podwieczorek

Deser z jabłek - szarlotka z budyniem waniliowym
Składniki:

- 3 szklanki mąki
- jajko
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 op. budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany i proszku zagnieć ciasto. Połowę schłódź, drugą rozwałkuj, a następnie wylep dno oraz boki tortownicy

Budynie ugotuj na mleku. Umyte jabłka obierz, pokrój, skrop sokiem z cytryny, ułóż na cieście (jeśli jabłka są kwaśne, możesz posypać je kilkoma łyżkami cukru) i zalej budyniem. Masę budyniową rozprowadź tak, żeby pokrywała wszystkie owoce.

Wierzch szarlotki posyp startym schłodzonym ciastem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni

Deser z jabłek - domowe ciasto "wiewiórka" (przepis Kamili20)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże jabłka.

Ciasto z jabłkami - sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, starannie wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszając, cieniutkim strumykiem wlać olej. Jabłka pokroić w drobna kostkę, orzechy włoskie pokruszyć. Gładkie ciasto wymieszać z jabłkami i orzechami. Piec 30 minutw temperaturze 200 stopni.

Poduszkowce z jabłkami:
Składniki:
- kubek 18 procentowej śmietany,
- 2 łyżeczki sody spożywczej,
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
-szczypta soli,
- 5 dużych jabłek,
- olej,                  
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
             Jabłka obrać z łupinki i pokroić w cienkie paseczki. Odstawić w chłodne miejsce. Do wysokiego naczynia wlać mleko następnie stopniowo przesiewać mąkę połączoną z sodą spożywczą. Wbić jajko. Miksować przez 4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę połączyć z jabłkami. Nakładać dużą łyżką na rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia. Podawać ze śmietaną i cukrem pudrem.
Odkryj smaki jesieni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz