niedziela, 7 października 2012

Pancakes z trskawkami i czekoladą

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanki maki
  • 1 jajka
  • 35 g masła
  • 1 czubate łyżki cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 nakrętka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g truskawek
  • 30 g białej czekolady
  • 30 g czekolady mlecznej
Masło rozpuścić i odczekać jak ostygnie.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką.
Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć na rumiano z obu stron.
Takie placuszki są na tyle wystarczająco słodkie, że nie trzeba używać do nich dżemu, miodu czy nawet cukru. Ostatecznie można lekko posypać cukrem pudrem.

Pancakes z truskawkami i czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz