czwartek, 18 października 2012

Sałatka caprese

    Składniki

  • Mozzarella - 250 gram
  • Pomidory - 2 duże
  • Sól - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 100 ml
  • Ocet balsamiczny - 3-4 łyżki
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Świeża bazylia - garść

Sposób przygotowania

  • Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, przeciskamy przez praskę czosnek, wsypujemy cukier, pieprz, oregano, posiekaną bazylię i energicznie mieszamy.
  • Na talerzu układamy pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę (na przemian), polewamy sosikiem, doprawiamy delikatnie solą i przyozdabiamy posiekaną bazylią.
Sałatka caprese

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz