czwartek, 18 października 2012

Tosty francuskie

    Składniki

  • Chleb tostowy - 4-6 kromek
  • Jajka - 1 duże
  • Mleko - 100 ml
  • Pomarańcze - 1 duża
  • Cynamon - duża szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Polewa czekoladowa - 10 łyżeczek
  • Masło- do smażenia

Sposób przygotowania

  • Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i rozkłócamy.
  • Do rozkłóconego jajka dodajemy mleko, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy.
  • W powstałej masie maczamy kromki chleba tostowego i smażymy na roztopionym maśle z obu stron na złoty kolor.
  • Cząstki pomarańczy obieramy z błonek i przygotowujemy polewę czekoladową (możemy kupić gotową lub po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej).
  • Usmażone tosty wykładamy na talerz, układamy pomarańcze i polewamy czekoladą.
Tosty francuskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz