piątek, 5 października 2012

Ciasteczka na deszczowe dni

Składniki:
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki esencji migdałowej
  • 350 g mąki, a w razie potrzeby więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Lukier:
  • Ok. 300 g cukru pudru
  • Niewielka ilość wody
  • Barwniki spożywcze

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło utrzyj mikserem stopniowo dodając cukier, jajka i esencję  migdałową. Miksuj aż wszystkie składniki się połączą.
W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mielone  migdały i sól.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych mieszając delikatnie,  lecz dokładnie. Jeżeli uznasz, że ciasto jest zbyt klejące dodaj mąki, ale  uważaj by nie za dużo, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Podziel ciasto na dwie części, owiń folią i włóż do lodówki na co  najmniej godzinę.
Posyp blat mąką i rozwałkuj jedną część ciasta na grubość ok. pół  centymetra.
Wycinaj kształty foremkami wcześniej zanurzonymi w mące. Wycięte  ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach.
Piecz około 8-12 minut. Po tym czasie ciasteczka będą lekko  brązowe na brzegach, ale wciąż jasne w środku. Stwardnieją stygnąć. To samo  zrób z drugą częścią ciasta. No chyba, że tak jak my tym razem, zamrozisz i  zrobisz innego dnia

ciasteczka4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz