środa, 17 października 2012

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Doskonały przepis na tą naszą Polską, deszczową, jesienną pogodę ;))
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

 PRZYGOTOWANIE:
Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.
(Placuszki robiłam ale bez cynamonu i bez zdjęć...robiłam wiele razy ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz