piątek, 5 października 2012

Październikowa szarlotka

SKŁADNIKI

na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
na pianę:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kisielu (różowy lub czerwony)
ponadto:
  • jabłka-ilość wg uznania myślę około 1.5 kg do 2 kg
  • 1 płaska łyżka cynamonu

WYKONANIE:

1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
2. Pierwszą część wykładamy na blasze, drugą wkładamy do lodówki.
3. Wykładamy potarte jabłka wymieszane z cynamonem i odsączone.
4. Ubijamy białka na koniec dodając cukier. Wmieszać kisiel - wyłożyć na jabłka.
5. Kłaść posypkę. Piec ok 50 minut w 180`C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz