czwartek, 18 października 2012

Ciasto kokosowo pomarańczowe

    Składniki

  • Cytryna - 1/2 dużej
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier puder - 150 gram
  • Wiórki kokosowe - 275 gram
  • Pomarańcze - 3 duże
  • Dżem pomarańczowy - 5 łyżek
  • Galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania

  • Cytrynę parzymy, suszymy i z połowy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miseczki.
  • Do soku dodajemy cukier puder i jajka. Ubijamy około 10 minut.
  • Następnie dodajemy wiórki kokosowe i otartą skórkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
  • Ciasto należy dobrze wygładzić równocześnie formując brzegi około 1cm - ja używałem blachy o wymiarach około 20x30cm.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy 20 minut.
  • Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu pomarańczowego i układamy na nim pokrojone pomarańcze.
  • Galaretkę przygotowujemy z 200ml wody i 2 łyżkami dżemu pomarańczowego.
  • Gdy zacznie się ścinać zalewamy nią owoce i odstawiamy do lodówki.
Ciasto kokosowo-pomarańczowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz