piątek, 7 września 2012

Trdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács

Składniki na 12 sztuk trdlo

ciasto na trdlo:
  • 260 g mąki pszennej
  • 110 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła
posypka:
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki
  • ewentualnie cukier puder
Krok 1.
Drożdże rozrabiam z cukrem, aż będą płynne.
Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i mieszam
Krok 2.
Kiedy składniki się połącza, to przerzucam na blat i zagniatam. Na początku będzie lepkie, ale kilka minut ugniatania i ciasto zrobi się gładkie. Jeśli bardzo się lepi, to dosypuję łyżkę mąki, ale nie więcej.
Krok 3.
Ciasto obtaczam w odrobinie oleju i wkładam pod przykryciem do miski na 1h wyrastania.
Krok 4.
[ciasto po 1h]. Wyjmuję z miski ciasto, dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. (Po prostu łatwiej się wałkuje w 2 partiach).
Krok 5.
Dzielę rozwałkowane ciasto na paski. Ok 35 cm długości, 4 cm szerokości a grubość ciasta jest ok 0,5 – 0,7 cm.
Krok 6.
Biorę wałek, nawijam na niego kawałek folii (w 2 częściach), lekko ją zagniatam, wtedy lepiej się trzyma.
Na folię nawijam po jednym pasku ciasta (dokładnie pokazuję na filmiku, który jest wyżej).
Krok 7.
Teraz do płaskiego półmiska, albo na blat (tak potem uznałam, że najwygodniej), wsypuje składniki posypki. Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej tym smaczniejsze.
Krok 8.
Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało).
Krok 9.
Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 10 – 12 minut.
Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Jak jemy z moim Mężem we dwójkę, to folię wyciągamy w ostatniej chwili, bo dłużej zachowuje ciepło trdli.
Dodatkowo można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale dla mnie to za dużo ;-) Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz