sobota, 22 września 2012

SZARLOTKA

Ciasto półkruche:
50 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
15 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
1 i 1/2 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu


Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem, cukrem wanioliowym i solą. Siekamy z margaryną, robimy dołek, wbijamy żółtko i jajka, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajemy trochę mąki.  Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Prostokątną formę (23x34) smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno formy i boki. Na cieście równomiernie układamy jabłka i posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim jabłka i sklejamy boki. Ciasto nakłuwamy widelcem, by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i szarlotkę pieczemy przez około 40-45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz