środa, 12 września 2012

PLEŚNIAK ;)

Też sama robiłam już nie raz, nie dwa te ciasto ale teraz  wkładam przepis...gdy sama je zrobię to na pewno wsadzę własne zdjęcia ;)
Składniki:
  • 230g masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)

Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.

Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz