piątek, 1 marca 2013

KimBap

Sposób przyrządzania:
1) Przygotuj:
- Jajka. Usmaż je tak jak sadzone, ale z dwóch stron, tak aby otrzymać placek. Na koniec pokrój w paski, ale nie wszystkie --> zobacz punkt 3).
- Marchewkę. Pokrój w paski i podsmaż delikatnie na patelni.
- Ogórek. Pokrój w paski.
- Ryż (azjatycki). Ugotuj :)
- Rzodkiew (azjatycka), nie jest konieczna jeżeli jej nie dostaniesz, ale jeśli tak to pokrój ją też w paski.
- Mięso lub rybę (np. tuńczyk). Mięso mielone lub nie - podsmaż.
- Potrzebujesz jeszcze suszoną trawę morską
- Do smaku dodamy majonez.
- Mata do zawijania (np. bambusowe, bez problemu do kupienia w marketach).
2) Rozwiń matę, połóż na niej suszoną trawę morską, a następnie rękami ułóż płasko ryż. Pozostaw margines bez ryżu (ok. 1,5cm) na krawędziach z przodu i z tyłu (patrząc tak jak zwijasz kimbap). Teraz przez środek ułóż pocięte składniki tak jak na zdjęciu, dodaj majonez do smaku i zacznij zawijać matę.
To nie jest trudne. Na pewno szybko dojdziesz do wprawy.
*Wskazówki: Aby łatwiej rozłożyć ryż, zwilż ręce wodą. Aby rolka kimbap'a nie rozwijała się, zwilż końcową krawędź wodorostów wodą - podziała jak klej.

3) Można przyrządzić kimbab na różne sposoby. Poniżej dwie możliwości zawinięcia składników:
- w suszone wodorosty,
- w usmażone jajko




W tle mały bałągan no ale niec ktoś postara się to przygotować z czystym efektem końcowym ;p

2 komentarze:

  1. Daria a co z przyprawami? Dodajesz coś do mięsa albo warzyw? Czy tylko sos sojowy do maczania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłąm wersje bez mięsa ;)
    Piątek, post więc dałam samo jajko, marchewke i ryż ;)

    OdpowiedzUsuń