piątek, 22 marca 2013

Wielkanocne ciasta z Europy

Zbliża się Wielkanoc, więc postanowiłam poszperać w internecie za ciekawymi przepisami. Pomyślałam o wypiekach nie tylko z Polski ale też z innych zakątków świata. Oto moje propozycje na świąteczne ciasta ;)

OSTERLAMM – Owieczka Wielkanocna wg recepty niemieckiej

Owieczka Wielkanocna  lub baranek, jak kto woli to jeden z takich wypieków okazjonalnych, ucieranych i pieczonych w formach np żeliwnych.
Upieczona owieczka, posypana cukrem pudrem wyobrażała ulubioną, białą, pozytywną postać. Często pieczono ” dla towarzystwa ” drugą, ktora była posypywana czekoladą i wyobrażała ” owcę czarną” , nielubianą i była zjadana jako pierwsza.
SKŁADNIKI DO FORMY
125g delikatnej margaryny
125g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
Szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
3 małe jajka
100g mąki pszennej
Olejek cytrynowy
Bułka tarta
Cukier puder lub tarta czekolada.
PRZYGOTOWANIE:
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Margarynę utrzeć aż będzie lekka i bielusieńka dodając stopniowo cukier,
cukier waniliowy i szczyptę soli.
Cały czas ucierając dodawać:
1. Kilka kropli olejku cytrynowego
2.Jajka w calości – ucierając ok 1 min.
3.Przesianą mąkę.
Wiórki kokosowe podpiec lekko na patelni bez tluszczu, schłodzić i dodać do ucieranego ciasta.
Calość przelożyc do formy i piec w rozgrzanym do temp ok 170 st ( termoobieg ) lub 200 st C, ok 40 minut.
Po upieczeniu pozostawic baranka w formie, żeby lekko się schlodził, nastepnie formę zdjąć i pozostawić ciasto do calkowitego wystygnięcia.
Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.





Kulicz - rosyjska baba paschalna

Przepis na tradycyjny kulicz

Składniki do ciasta:
  • 500 ml mleka
  • 11 g suchych drożdży
  • 1-1,3 kg mąki
  • 6 jajek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na glazurę:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Przygotowanie:
  1. Mleko odrobinę podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
  2. Dodać 500 g mąki i wymieszać.
  3. Postawić w ciepłe miejsce.
  4. Nalać w miskę ciepła wodę i do niej wstawić miskę z ciastem.
  5. Przykryć ścierką.
  6. Odstawić na 30 min., aż ciasto urośnie.
  7. Oddzielić białka od żółtek.
  8. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  9. Białka ubić na sztywną piane z szczyptą soli.
  10. Dodać żółtka z cukrem i wymieszać.
  11. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  12. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
  13. Połączyć dwie masy i ciasto ugnieść rękami tak aby miało odpowiednią konsystencję i nie przylepiało się do rąk.
  14. Odstawic ciasto  aby dobrze urosło na 50 – 60 minut w ciepłym miejscu.
  15. Namoczyć rodzynki, odsączyć a następnie dodać do ciasta.
  16. Jeszcze raz poczekać aż podrośnie.
  17. Posmarować formę masłem i włożyć do 1/3 wysokości ciasto.
  18. Przykryć ścierką i poczekać aż ciasto urośnie już w formie.
  19. Wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika piec 10 min., następnie podnieść temperaturę i wypiekać jeszcze 25 min.
  20. Aby sprawdzić czy kulicz jest już gotowy należy nakłuć go widelcem i sprawdzić czy jest już suchy.
  21. Aby przygotować glazurę ubijamy 2 białka na pianę.
  22. Dodajemy cukier.
Upieczony kulicz smarujemy grubą warstwą glazury i posypujemy słodką posypką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz