wtorek, 26 marca 2013

Ciasteczka-baranki

Składniki:
Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
Dekoracja:
  • ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przygotowania:
  1. Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
  2. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
2
  1. Kolejno rozłożyć na ciasteczkach masę serową.
3
  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz