sobota, 30 marca 2013

Sernik na spodzie z brownie

Brownie:
  • 200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 120 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło topimy razem z czekoladą w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 20 min. Brownie nie pieczemy do tzw. suchego patyczka! 

Masa serowa:
  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • ok 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
Ser miksujemy na gładką masę. Stopniowo, cały czas miksując wlewamy po troszkę mleka skondensowanego, pod koniec dodajemy  jajka miksując całość na gładką masę. Masę serową wylewamy na ciepłe ciasto brownie i pieczemy przez ok 40 min w temperaturze 160 stopni. Gotowe ciasto dokładnie studzimy i podajemy.

Polewa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch sernika. 

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz