poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto migdałowe

Baaaardzo pyszne i jakie łatwe w przygotowaniu ;)
Gdy moja mama je spróbowała od razu powiedziała że mam je zrobić na święta jak się cała rodzina zjedzie ;P Jak się idzie do szkoły gastronomicznej to trzeba zacząć ćwiczyć ;)
SKŁADNIKI:
2 jajka, 100 gram miękkiej margaryny. 50 gram brązowego cukru, 175 gram mąki pszennej, 2 i 1/2 proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka, 2 łyżki płynnego miodu, 50 g migdałów (płatki) i na syrop 150 ml miodu i 2 łyżki soku z cytrusa, u mnie z pomarańczy ;)
PRZYGOTOWANIE:
1)Przygotować blachę.
2)Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia dodać margarynę, mleko jajka i miód. Ucierać przez ok minutkę.
3)Ciasto przelać do formy a na górę wysypać migdały.

4)Piec w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka ;)
5)Do rondelka wlać sok z cytrusa i miód. Gotować aż miód będzie spływał z łyżki.
6)Po wyjęciu ciasta od razu polać tym syropem ciasto.
Na zdjęciu resztki ciasta...tyle zostało po godzince ;P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz