piątek, 15 marca 2013

Babka drożdżowa


Składniki

ciasto drożdżowe*:
  • 700 g mąki
  • 270 ml mleka
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g instant
kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki
plus:
  • jajko do smarowania by ciasto było ładnie rumiane


Krok 1.
Drożdże – jeśli świeże rozpuszczam w mleku, instant można dodać bezpośrednio.
Wszystkie składniki umieszczam w misce.
Krok 2.
Mieszam a potem wyrabiam ok. 5-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wkładam do miski na godzinę wyrastania.
 
Krok 3.
W tym czasie podwoi swoją objętość. Wyjmuję, składam na pół i wkładam do formy.

Krok 4.
Formę polecam wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawiam na 40-60 minut by ponownie wyrosło, powinno mieć kopułkę.

Krok 5.
Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką (wymieszane składniki – zobacz kruszonkę).
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25-35 minut, aż się zrumieni. Smacznego.
 
 
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz