poniedziałek, 25 marca 2013

Babka puchowa

  • 1 kostka masła
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyzka octu
     
  • cukier puder do posypania
Przepis: Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Do utartej masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i ponownie utrzeć mikserem. Następnie dodać olej i na koniec ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzoną babkę puchową posypać cukrem pudrem przez siteczko.

  • 1 kostka masła
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyzka octu
     
  • cukier puder do posypania

  • PRZYGOTOWANIE:
    Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Do utartej masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i ponownie utrzeć mikserem. Następnie dodać olej i na koniec ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzoną babkę puchową posypać cukrem pudrem przez siteczko.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz