piątek, 22 marca 2013

Babka kakaowa


Składniki

  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • gotowy lukier
  • płatki migdałowe

Etapy przygotowania

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, kakao, wodę i olej. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudź, wbij żółtka, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz 50 min w temp. 180C. Po upieczeniu ostudź, polej przygotowanym według przepisu lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz