piątek, 22 marca 2013

Babka na parze


Składniki

  • 7 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • 10 dag rodzynek
  • 10 żółtek
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • gotowa polewa
  • płatki migdałowe i skórka
  • pomarańczowa do dekoracji

Etapy przygotowania

  • 1
    Pokruszone drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostaw do wyrośnięcia. Połowę mąki zalej pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj (aby nie było grudek). Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Do schłodzonej, ale jeszcze letniej masy dodaj rozczyn, wymieszaj, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz i odsącz. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do masy, wsyp resztę mąki, wyrób ciasto.
  • 3
    Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, dodaj rodzynki, roztopione masło, rum i sól. Ponownie wyrób ciasto. Formę do pieczenia posmaruj masłem i napełnij ciastem do 1/3 wysokości, przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piecz 50-60 min w temp. 180 stopni C. Polej gotową polewą, posyp płatkami i skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz