poniedziałek, 4 lutego 2013

Pączki Ewy Wachowicz

Pączki Ewy Wachowicz - składniki:

1 kg mąki
100 g drożdży
100 g cukru
pół l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu
sok z 1 cytryny

400 g konfitury
100 g orzechów włoskich
2 l oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy małymi ilościami mąkę oraz żółtka, mieszamy odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formując pączka. Pączki zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.

Pączki smażymy na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.

Lukier: 200 g cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Konfiturę możemy też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu. Do konfitury można dodać 10 dag posiekanych orzechów ale niekoniecznie - wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz