poniedziałek, 4 lutego 2013

Desery na walentynki cz.1

Zbliża si ę Tłusty czwartek...no ale nie zapominajmy o Walentynkach !
Podam Wam kilka przepisów na łakocie na tą okazje ;) Przepisy z innych stron których linki podam na dole ;)
TRUSKAWKI INNACZEJ ;D
Przygotuj:
  • pół kilograma truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
  • łyżkę żelatyny w proszku
1. To będzie naprawdę pyszne danie na walentynki. Pozostaw część owoców w całości, a pozostałe rozetrzyj z dodatkiem połowy cukru.

2. Ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę.

3. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i zagotuj ją.

4. Deser walentynkowy jest coraz bliżej. Połącz teraz truskawki z pianą i żelatyną. Ubijaj mus truskawkowy tak długo aż masa zacznie się lekko zestalać.

5. Pozostało ci tylko przełożyć deser na walentynki do pucharków i schłodzić je. Przed podaniem udekoruj słodkie danie owocami. Tylko uważaj, truskawki to doskonały afrodyzjak.



GRUSZKI WCZEKOLADZIE

 

Przygotuj:
  • 1 kg gruszek
A na sos czekoladowy:
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
Krok 1
Zacznij przygotowywanie gruszek w czekoladzie właśnie od gruszek. Obierz je, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Krok 2
Pora na sos czekoladowy. Jego przygotowanie zajmie ci tylko chwilkę. Musisz roztopić margarynę, wbić do niej jajko oraz dodać cukier puder i kakao.

Krok 3
Składniki sosu czekoladowego muszą się ze sobą dokładnie połączyć. W tym celu możesz je zmiksować.

Krok 4
Pyszny deser jest już prawie gotowy. Ułóż gruszki na talerzyku i polej je gorącą czekoladą.

Krok 5
Jeśli nie masz składników potrzebnych do przygotowania sosu, możesz po prostu rozpuścić czekoladę w mikrofalówce.



DESER CZEKOLADOWY

Przygotuj:
 
- tabliczkę gorzkiej czekolady,
- 50 dag masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- proszek do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru.
 
Sposób wykonania.
  1. Czekoladę pokrusz na małe kawałeczki, a następnie połącz z masłem i stop na rondelku, aż powstanie gładka, jednolita masa.
  2. Jajka ubij z cukrem do momentu powstania puszystej masy, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Powstałą masę jajeczną połącz z przestudzoną czekoladą, dodaj mąkę, a następnie przelej do wysokich, nasmarowanych masłem foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 15 minut. Wyjmij w momencie, gdy na wierzchu deseru powstanie lekko chrupiąca skorupka.
Pudding serwuj lekko schłodzony. Taki deser będzie świetnie smakował podany z bitą śmietaną i posypany cynamonem. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie polewy z białej czekolady.

http://jejkuchnia.pl/tagi/slodycze-na-walentynki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz