piątek, 1 lutego 2013

Kakaowa babka

Składniki :
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny o temp. pokojowej
4 jaja
1/2 szklanki mleka
torebka cukru waniliowego ( 8 g )
1 torebka proszku do pieczenia ( 13 g )
3 łyżki kakao
aromat waniliowy

Mąkę i proszek łączymy razem. Ja przesiałam. Kakao  rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Odstawiamy.Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukry cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym jajku, aromat waniliowy. Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę i mleko. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą ( forma na babkę o pojemności ok. 2 litrów ) przekładamy 2/3 ciasta. Do reszty masy dodajemy rozpuszczoną kawę. Dokładnie mieszamy. Masę kawową wylewamy na wierzch.
Obie warstwy ( już będące w formie ) lekko przemieszać wykonując spiralne ruchy widelcem. Teraz mało wymieszałam i nie ma takiego efektu jak powinien być. Spokojnie można przemieszać kilka razy docierając widelcem do samego dnia.
Pieczemy w temp. 175°C przez 60-70 minut. do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz