piątek, 31 sierpnia 2012

FAWORKI CZYLI CHRUSTY

Składniki na chrust:
2 szklanki mąki
6 żółtek
jajko
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
łyżka spirytusu lub octu
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Przepis na pyszny chrust w pięciu łatwych krokach:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy do środka jajko i żółtka.
2. Dodajemy pozostałe składniki – sól, spirytus i taką ilość śmietany by zagnieść dość twarde, błyszczące ciasto.
3. Odrywamy kawałek (ok.1/4) ciasta, a resztę przykrywamy odwróconą miseczką, żeby nie wyschło.
4. Rozwałkowujemy na cieniutki placek, który kroimy na paski o szerokości 3-4 cm i długości 6-8 cm, każdy z pasków nacinamy wdłuż, a następnie przewlekamy koniec faworka przez nacięcie.
5. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki partiami na jasnozłoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz