poniedziałek, 14 października 2013

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY CZ.1

Staje się to tradycją że na Święta piekę piernik dojrzewający :)
Już po domu rozchodził się zapach Świąt, piernika i innych milych wspomnień.
Dziś wstawiam przepis na pierwszą część piernika i dwa zdjęcia zrobione podczas przygotowywania masy :)
Przepis ze strony:

Składniki:

* 1,2 kg mąki
* 2 szklanki cukru (ok 400 g)
* 1/2 litra miodu (ok 750-800g)
* 150 g masła
* 100 g smalcu (lub kolejne 100 g masła, jednak ja wolę dodawac trochę smalcu)
* 3 duże jajka
* 1/2 szklanki zimnego mleka 
* przyprawa do piernika (3 pełne łyżki TEJ przyprawy lub 3 paczki kupnej)
* 3 łyżeczki sody

W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się połączą ale nie doprowadzamy do zagotowania się. Odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając, ponieważ na dnie będzie się zbierał cukier. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.
Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.
Schłodzoną mase przelewamy do dużej miski i zaczynamy miksować na średniej prędkości obrotach dodając jajka, następnie po łyżce połowę mąki, mleko i resztę mąki. Ciasto jest dość gęste i jeśli mikser będzie Wam odmawiał posłuszeństwa dodajcie jeszcze jedno jajko. Jeśli jesteście w stanie je miksować - nie róbcie tego.  
Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki którą zawiązujemy - ale dość lekko, by powietrze mogło dostawać się do ciasta. .
Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zostawiamy go na 6 tygodni :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz