poniedziałek, 14 października 2013

Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami

Te ciacho upiekłam dziś rano, było bardzo aromatyczne i...niezwykle cienkie :/
Nie wiem czy takie miało być no ale i tak było dobre i bynajmniej upieczone w środku :P
Przepis ze strony:
http://codojedzenia.pl/ciasto-ucierane-z-dynia-i-kruszonka/


Składniki:

na prostokątną formę 18 cm x 25 cm
  • 250 ml żółtych rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml dyniowego musu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
Kruszonka
  • 40 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 100 g posiekanych laskowych orzechów

Wykonanie:

  • Rodzynki namocz w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrób kruszonkę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
  • Utrzyj masło z cukrem. Ucierając cały czas dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj mus dyniowy, kwaśną śmietanę i nasiąknięte rumem rodzynki i wymieszaj łyżką.
  • W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i wymieszaj je lekko z masą maślaną.
  • Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp  kruszonką.
  • Piecz ciasto dyniowe na 160ºC (termoobieg) przez 55 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed krojeniem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz