wtorek, 20 listopada 2012

Pancakes z maślanki

Składniki : 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( u mnie nieco więcej )

Wszystkie mokre składniki łączymy razem :  Maślankę, masło, jaja i esencję. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche : mąkę, proszek, sodę, cukier, sól.
Do składników suchych wlewamy składniki mokre, mieszamy. Nie trzeba się przejmować małymi pojedyńczymi grudkami. 
Ciasto wylewamy na patelnię ( jeśli teflon to na sucho smażymy, zwykłą smarujemy za pomocą pędzla odrobiną oleju)  za pomocą łyżki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz