niedziela, 25 listopada 2012

Kruche ciasteczka świąteczne

SKŁADNIKI:
100 g mąki tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka mleka

3 jabłka renety
50 g rodzynek
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Oprószając mąką rozwałkować placek o grubości ok. 4 mm. Dużą foremką wycinać ciasteczka lub radełkiem wykrawać kwadraty, romby, prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z drobno pokrojoną skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym oraz z wcześniej namoczonymi we wrzątku, a następnie odsączonymi rodzynkami.

Na każdym ciasteczku równomiernie rozłożyć warstwę masy jabłkowej.

Piec około 20 minut w temp. ok. 170 stopni. Już upieczone ciasteczka posypać cukrem i zostawić na 3-4 minuty w zamkniętym wyłączonym piekarniku.

Najsmaczniejsze pierwszego dnia po upieczeniu.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz