czwartek, 15 listopada 2012

Cukier miętowy i różany

Nie wiedziałam że tak się robi.Słyszałam tylko jak zrobić swój cukier waniliowy ale żeby miętowy czy różany?
Składniki :
  • garść mięty
  • szklanka cukru
Mięte płukamy pod wodą, osuszamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną mięte i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze koloru. Cukier zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków. 
Domowy cukier miętowy
Składniki : 
  • 2 spore garści płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru
Płatki dokładnie oczyszczamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną różę i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze intesywnego koloru. Cukier dobrze zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków. 
Idealny do wypieków, herbmaty :)

aromatyczny cukier różany

Przepisy z bloga: kuchennefascynacje.blox.pl

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe te przepisy! Dzięki! Może sobie spróbuję zrobić ten miętowy chociaż.;)

    OdpowiedzUsuń