środa, 10 października 2018

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Przepis na tę zapiekankę został zainspirowany przepisem z Kuchni Lidla. Zmieniłam warzywa- te z przepisu zastąpiłam tymi które miałam w lodówce, do śmietanki dodałam więcej jajek. Ogólnie rzecz biorąc wszystko robiłam na oko, nie odmierzałam niczego z wyjątkiem śmietanki.

SKŁADNIKI

  • suchy makaron 300 g (u mnie penne)
  • średnia cebula 1 szt.
  • brokuł, umyty 1 szt. 9ja użyłam mrożonego brokuła oraz kalafiora)
  • jajka  2 szt. (w moim przypadku chyba z 4)
  • pomidor
  • śmietanka 30%,  200 g
  • mozzarella  1 szt.( ja z niej zupełnie zrezygnowałam)
  • sól i pieprz do smaku


Cebulę siekamy drobno w kosteczkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.Jeżeli tak jak ja używacie produktu mrożonego, ten krok pomijacie.  Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Do  miski wlewamy śmietankę, wbijamy  całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz