sobota, 26 marca 2016

Majonez na dwa sposoby?

Majonez na dwa sposoby ? Czemu nie? Jeden tradycyjny a drugi to taka małą "majonezowa wariacja"

MAJONEZ Z CAŁYCH JAJ

Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv

Składniki:

2 całe jajka
250 ml oleju
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny

Jajka parzymy we wrzątku (ok 20 sekund). Wbijamy całe jajka do wysokiego naczynia, dodajemy sól, pieprz, musztardę, sok cytrynowy i olej.
Za pomocą blendera, od samego dołu, blendujemy  aż zacznie powstawać kremowy majonez. 
Jest szybki i bardzo, ale to bardzo delikatny :)
Na zdjęciu ten jaśniejszy 


MAJONEZ TRADYCYJNY

1 żółtko jajka
1 łyżka musztardy
500 ml oleju (ja dałam szklankę oleju przez co jest gęstszy , idealny do jajek)
1/2 łyżeczki soli
od 1 łyżki do 2-3 łyżek octu (zależny od octu czy winny, ryżowy czy inny)
2 łyżeczki cukru pudru lub miodu
1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego
Jajko myję, sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtko od białka i żółtko przekładam do miski. Dodaję sól, cukier puder, ocet, musztardę i zaczynam miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.Gotowy majonez przekładam do słoików i trzymam w lodówce
 Na zdjęciu ten widocznie ciemniejszy i bardziej gęsty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz