czwartek, 13 lutego 2014

Faworki

Zbliża się dużymi krokami Tłusty czwartek ,ulubione święto wielu łasuchów ! :)
Więc dziś przedstawiam wam przepis na faworki, które robiłam niejednokrotnie i pewnie a raczej na pewno zrobię jeszcze wiele razu :)
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/268-przepis-na-faworki-chrust

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu 
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania 
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2 komentarze:

  1. Co to znaczy zbijać ciasto wałkiem?? I jak się smaży te faworki? Pozdrawiam i idę oglądać dalej Twoje pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to aby ugnieść te ciasto i faworki smażymy na głębokim tłuszczu, możesz to zrobić tak jak ja na wysokiej patelni ale frytkownica tez będzie ok o ile dasz świeży olej :)
      Mam nadzieje że znajdziesz tu sporo pyszności i że dasz znać które wypróbujesz :)

      Usuń