sobota, 30 listopada 2013

Przepis "jak na ciasto"

Przeglądając książkę z wypiekami znalazłam przepis "prawie jak na ciasto".
Wypiek jest w środku mokre, ale takie własnie ma być ;)
SKŁADNIKI:
225 g. miękkiego masła
265 gram cukru
3 jajka i 3 żółtka
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego i tyle samo wody
pół łyżeczki soli
180 g mąki tortowej

PRZYGOTOWANIE WSTĘPNE:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1.Masło ubijamy 15 sekund trzepaczką elektryczną na gładką masę.
2.Nie przestając ubijać masła, powoli dodajemy do niego cukier. Ubijamy jeszcze 4-5 minut aż masa zbieleje.
3.W naczyniu z dzióbkiem mieszamy jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii i wodę.
4.Dalej ubijamy masło, powoli wlewając do niego masę jajeczną. Dodajemy sól i dalej ubijamy.
5.Do powstałej masy dodajemy 1/3 mąki. Ciasto wyrabiamy łopatką, w potem w 2 częściach dodajemy resztę mąki.
6.Wlewamy do formy i pieczemy 55 minut.

PRZEPIS Z KSIĄŻKI:
Gotowanie krok po kroku: ciasta i desery




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz