środa, 5 czerwca 2013

Irlandzkie tiramisu

Ostatnio szukam przepisów na coś równie dobrego jak Diabelskie ciasto Nigelli. Szukam i szukam, i w końcu znalazłam parę przepisów. Nie zrobię wszystkich więc wybrałam jeden dla siebie, a innymi się z wami podzielę :)
Uwielbiam przepisy Nigelli, są diabelsko smaczne :P
Przepis ze strony:
http://www.nigellalawson.pl/przepisy/pysznosci/irlandzkie_tiramisu.php

SKŁADNIKI :
  1. 350ml kawy espresso wystudzonej; zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
  2. 250ml kremowego liSkładnikikieru Baileys
  3. 2 x 200g paczki Savoiardi (włoskich herbatników)
  4. 2 jajka
  5. 75g drobnego cukru
  6. 500g serka mascarpone
  7. 2 1/2 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE:

W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak by powstała puszysta masa.
Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach.
Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.
Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.

Irlandzkie Tiramisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz