piątek, 3 maja 2013

Rolada z karmelem :)


Biszkopt:

5 jajek (białka i żółtka osobno)
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej (przesianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać jeszcze kilka minut. W osobnej misce ubić żółtka i dodać do białek. Wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Rozłożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam na blasze z wyposażenia piekarnika.
Piec ok.13 minut w 170 st C.

Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć (papierem do góry) na rozłożoną kuchenną ściereczkę. Zdjąć papier i delikatnie zwijać w roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

MASA KRÓWKOWA ^^
masa krówkowa i ok 150 g masła

Masło i margarynę ucieramy razem - stopniowo dodajemy masę krówkową, gotowy krem rozkładamy na rozwiniętej ponownie roladzie, na brzegu układamy szerokie paski stężałej galaretki i zawijamy całość w rulon.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz