wtorek, 18 grudnia 2012

Piernikowe tiramissu

Składniki:

500 g pierniczków lub piernika
250 ml śmietany kremówki
350 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
50 ml wody
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Pierniczki lub piernika rozkruszamy lub kroimy w bardzo cienkie plasterki
2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 masy z pierników i skrapiamy rozpuszczoną w zimnej wodzie kawą. Na ciasto wykładamy połowę kremu, drugą porcję pierników i znów skrapiamy. Na koniec układamy porcje kremu i ostatnia część rozkruszonych pierników. Podlewamy kawą i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Tiramisu piernikowe
(przepis i stronka nie są mojego autorstwa)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz