Sałatka caprese
Składniki
- Mozzarella - 250 gram
- Pomidory - 2 duże
- Sól - do smaku
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Ocet balsamiczny - 3-4 łyżki
- Czosnek - 5 ząbków
- Cukier - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Oregano - 1 łyżeczka
- Świeża bazylia - garść
Sposób przygotowania
- Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, przeciskamy przez praskę czosnek, wsypujemy cukier, pieprz, oregano, posiekaną bazylię i energicznie mieszamy.
- Na talerzu układamy pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę (na przemian), polewamy sosikiem, doprawiamy delikatnie solą i przyozdabiamy posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz