Składniki (na 12 gałek ocznych):
1 opakowanie budyniu waniliowego (85g/3oz)
12 okrągłych żelek (u mnie LifeSavers Gummies)
12 jelly beans, rodzynek lub innych małych drażetek aby zrobić źrenice
12 plastikowych jajek (użyłam mniejszych połówek)
1 puste opakowanie po jajkach
Wykonanie:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostawić aby troszkę przestygł.
Plastikowe połówki jajek umieścić w pustym opakowaniu po jajkach.
W każdą żelkę włożyć jelly beans/rodzynkę.
Następnie umieścić je w połówkach jajek.
Każde jajko wypełnić budyniem - około 1 łyżka budyniu na jedną połówkę.
Tak przygotowane oczęta wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Przed planowanym serwowaniem wyjmujemy je z zamrażalnika, zostawiamy w temperaturze pokojowej na parę minut po czym delikatnie ściskamy aby oczko wyszło (można pomóc sobie łyżeczką lub widelcem ale ostrożnie aby go nie zniszczyć). Serwować odrazu lub włożyć do pojemnika i trzymać w zamrażalniku do dwóch dni.
Te oczy to trochę jak cycuchy wyglądają :D
OdpowiedzUsuńMoże trochę ;P
OdpowiedzUsuń