na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kisielu (różowy lub czerwony)
- jabłka-ilość wg uznania myślę około 1.5 kg do 2 kg
- 1 płaska łyżka cynamonu
WYKONANIE:
1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
2. Pierwszą część wykładamy na blasze, drugą wkładamy do lodówki.
3. Wykładamy potarte jabłka wymieszane z cynamonem i odsączone.
4. Ubijamy białka na koniec dodając cukier. Wmieszać kisiel - wyłożyć na jabłka.
5. Kłaść posypkę. Piec ok 50 minut w 180`C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz