- 1 szklanki maki
- 1 jajka
- 35 g masła
- 1 czubate łyżki cukru
- ¾ szklanki mleka
- 1 nakrętka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g truskawek
- 30 g białej czekolady
- 30 g czekolady mlecznej
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką.
Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć na rumiano z obu stron.
Takie placuszki są na tyle wystarczająco słodkie, że nie trzeba używać do nich dżemu, miodu czy nawet cukru. Ostatecznie można lekko posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz