Ciasto kokosowo pomarańczowe
Składniki
- Cytryna - 1/2 dużej
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier puder - 150 gram
- Wiórki kokosowe - 275 gram
- Pomarańcze - 3 duże
- Dżem pomarańczowy - 5 łyżek
- Galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania
- Cytrynę parzymy, suszymy i z połowy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miseczki.
- Do soku dodajemy cukier puder i jajka. Ubijamy około 10 minut.
- Następnie dodajemy wiórki kokosowe i otartą skórkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
- Ciasto należy dobrze wygładzić równocześnie formując brzegi około 1cm - ja używałem blachy o wymiarach około 20x30cm.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy 20 minut.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu pomarańczowego i układamy na nim pokrojone pomarańcze.
- Galaretkę przygotowujemy z 200ml wody i 2 łyżkami dżemu pomarańczowego.
- Gdy zacznie się ścinać zalewamy nią owoce i odstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz