Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.
(Placuszki robiłam ale bez cynamonu i bez zdjęć...robiłam wiele razy ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz