OSTERLAMM – Owieczka Wielkanocna wg recepty niemieckiej
Owieczka Wielkanocna lub baranek, jak kto woli to jeden z takich wypieków okazjonalnych, ucieranych i pieczonych w formach np żeliwnych.
Upieczona owieczka, posypana cukrem pudrem wyobrażała ulubioną, białą, pozytywną postać. Często pieczono ” dla towarzystwa ” drugą, ktora była posypywana czekoladą i wyobrażała ” owcę czarną” , nielubianą i była zjadana jako pierwsza.SKŁADNIKI DO FORMY
125g delikatnej margaryny
125g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
Szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
3 małe jajka
100g mąki pszennej
Olejek cytrynowy
Bułka tarta
Cukier puder lub tarta czekolada.
PRZYGOTOWANIE:
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Margarynę utrzeć aż będzie lekka i bielusieńka dodając stopniowo cukier,
cukier waniliowy i szczyptę soli.
Cały czas ucierając dodawać:
1. Kilka kropli olejku cytrynowego
2.Jajka w calości – ucierając ok 1 min.
3.Przesianą mąkę.
Wiórki kokosowe podpiec lekko na patelni bez tluszczu, schłodzić i dodać do ucieranego ciasta.
Calość przelożyc do formy i piec w rozgrzanym do temp ok 170 st ( termoobieg ) lub 200 st C, ok 40 minut.
Po upieczeniu pozostawic baranka w formie, żeby lekko się schlodził, nastepnie formę zdjąć i pozostawić ciasto do calkowitego wystygnięcia.
Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.
Kulicz - rosyjska baba paschalna
Przepis na tradycyjny kulicz
Składniki do ciasta:- 500 ml mleka
- 11 g suchych drożdży
- 1-1,3 kg mąki
- 6 jajek
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 białka
- 100 g cukru
- Mleko odrobinę podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
- Dodać 500 g mąki i wymieszać.
- Postawić w ciepłe miejsce.
- Nalać w miskę ciepła wodę i do niej wstawić miskę z ciastem.
- Przykryć ścierką.
- Odstawić na 30 min., aż ciasto urośnie.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Białka ubić na sztywną piane z szczyptą soli.
- Dodać żółtka z cukrem i wymieszać.
- Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
- Połączyć dwie masy i ciasto ugnieść rękami tak aby miało odpowiednią konsystencję i nie przylepiało się do rąk.
- Odstawic ciasto
aby dobrze urosło na 50 – 60 minut w ciepłym miejscu. - Namoczyć rodzynki, odsączyć a następnie dodać do ciasta.
- Jeszcze raz poczekać aż podrośnie.
- Posmarować formę masłem i włożyć do 1/3 wysokości ciasto.
- Przykryć ścierką i poczekać aż ciasto urośnie już w formie.
- Wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika piec 10 min., następnie podnieść temperaturę i wypiekać jeszcze 25 min.
- Aby sprawdzić czy kulicz jest już gotowy należy nakłuć go widelcem i sprawdzić czy jest już suchy.
- Aby przygotować glazurę ubijamy 2 białka na pianę.
- Dodajemy cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz