Składniki
ciasto drożdżowe*:
- 700 g mąki
- 270 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 12 g instant
kruszonka:
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki
plus:
- jajko do smarowania by ciasto było ładnie rumiane
Krok 1.Drożdże – jeśli świeże rozpuszczam w mleku, instant można dodać bezpośrednio.Wszystkie składniki umieszczam w misce. | ||
Krok 2.Mieszam a potem wyrabiam ok. 5-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wkładam do miski na godzinę wyrastania. | ||
Krok 3.W tym czasie podwoi swoją objętość. Wyjmuję, składam na pół i wkładam do formy.Krok 4.Formę polecam wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawiam na 40-60 minut by ponownie wyrosło, powinno mieć kopułkę.
| ||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz