Składniki
- 75 dag mielonego twarogu
- 20 dag masła
- niepełna szklanka śmietanki 36%
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- Cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 50 ml rumu
Etapy przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać po trochu pianę z żółtek i śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut- masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami i czekolada.
(rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie)
(rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz