Składniki:
- 85 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao); posiekanej
- 85g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 50 g cukru demerara
- 1/2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
- 1 jajko
- 100 g majonezu
Do rondelka wlej wodę, zagotuj i zdejmij z ognia. Czekoladę włóż do miski i ustaw ją na garnku z gorącą wodą. Pozostaw czekoladę do rozpuszczenia na kilka minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao i sodę.
Kiedy czekolada lekko przestygnie, wmieszaj do niej oba cukry, kawę i ekstrakt waniliowy. Wlej maślankę (jogurt naturalny), wymieszaj. Dodaj łyżkę ciepłej wody.
Następnie wymieszaj z jajkiem, a potem z majonezem.Kiedy czekolada lekko przestygnie, wmieszaj do niej oba cukry, kawę i ekstrakt waniliowy. Wlej maślankę (jogurt naturalny), wymieszaj. Dodaj łyżkę ciepłej wody.
Do gładkiej masy czekoladowej dodaj mieszankę mąki i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo.
Przełóż masę do kwadratowej blaszki (o boku 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj i piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Uważaj, żeby nie piec zbyt długo, bo ciasto będzie suche. Wykałaczka wbita po środku ciasta nie powinna być całkowicie sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz