Ciasto:
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 75g cukru
- 1 jajko
- 250g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z połowy pomarańczy
- szczypta soli
- 200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
- 50g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Sposób przygotowania:
- Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
- Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
- W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Kolejno rozłożyć na ciasteczkach masę serową.
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz