Składniki
Na tort potrzebujesz:
6 dobrze schłodzonych białek,
szczyptę soli
300 g cukru kryształu dość drobnego
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do przybrania:
Śmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona
Do śmietany można dodać około 1/2 szklanki cukru pudru
Dowolne miękkie owoce: truskawki, maliny, poziomki, czarne jagody, borówki amerykańskie - można użyć odsączone owoce z syropu.
Gorzka skrojona czekolada.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij płaską blaszkę z piekarnika, połóż
na niej pergamin i odrysuj sobie ołówkiem koło o średnicy 24-25 cm. Ja używam pokrywki do tego celu :)
Schłodzone białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Na koniec powoli dodawaj cukier ciągle ubijając. Masa powiększy swoją objętość. Na sam koniec dodaj - ciągle ubijając ocet i mąkę. Teraz masę bezową wyłóż łyżką na przygotowany pergamin. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w 180 stopniach a potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna piec się około 1-1,5 godziny. Gdyby za mocno nabierała koloru przykryj drugim pergaminem.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw uchylony, niech sobie beza schnie. Najlepiej bezę piec wieczorem dnia poprzedzającego :) Na talerz wyłóż bezę wierzchem na spód (czyli do góry nogami), delikatnie zdejmij pergamin. Teraz wyłóż ubitą śmietanę kremówkę i dowolne owoce lub jak ja czekoladę.
Kremówkę z owocami dobrze jest wyłożyć na blat bezowy na jakąś godzinę przed podaniem.
I jeszcze jedna uwaga: do śmietany można dodać rozpuszczonej żelatyny, ale nie jest to warunek konieczny.
szczyptę soli
300 g cukru kryształu dość drobnego
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do przybrania:
Śmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona
Do śmietany można dodać około 1/2 szklanki cukru pudru
Dowolne miękkie owoce: truskawki, maliny, poziomki, czarne jagody, borówki amerykańskie - można użyć odsączone owoce z syropu.
Gorzka skrojona czekolada.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij płaską blaszkę z piekarnika, połóż
na niej pergamin i odrysuj sobie ołówkiem koło o średnicy 24-25 cm. Ja używam pokrywki do tego celu :)
Schłodzone białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Na koniec powoli dodawaj cukier ciągle ubijając. Masa powiększy swoją objętość. Na sam koniec dodaj - ciągle ubijając ocet i mąkę. Teraz masę bezową wyłóż łyżką na przygotowany pergamin. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w 180 stopniach a potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna piec się około 1-1,5 godziny. Gdyby za mocno nabierała koloru przykryj drugim pergaminem.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw uchylony, niech sobie beza schnie. Najlepiej bezę piec wieczorem dnia poprzedzającego :) Na talerz wyłóż bezę wierzchem na spód (czyli do góry nogami), delikatnie zdejmij pergamin. Teraz wyłóż ubitą śmietanę kremówkę i dowolne owoce lub jak ja czekoladę.
Kremówkę z owocami dobrze jest wyłożyć na blat bezowy na jakąś godzinę przed podaniem.
I jeszcze jedna uwaga: do śmietany można dodać rozpuszczonej żelatyny, ale nie jest to warunek konieczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz