Składniki
- 250 g masła*
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 450 g herbatników
- garść orzechów i rodzynek
*250 g to ponad 1 kostka, standardowa kostka masła ma 200g!! możecie też wykorzystać masło roślinne oraz różne tłuszcze typu kasia itd.
Przygotowanie – wersja ilustrowana
|
Krok 1.
Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi. |
|
Krok 2.
Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła. |
|
Krok 3.
Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski. |
|
Krok 4.
Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera. |
|
Krok 5.
Dodaję resztę ciastek, bakalie i mieszam łyżką (masa dość gęsta). |
|
Krok 6.
Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę. |
|
Krok 7.
Ważne by masę dobrze docisnąć!
Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru).
Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny. |
|
Krok 8.
Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :) smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz